Gepard

17. května 2008 v 7:10 |  referáty

Gepard

(Acinonyx Jubatus)

A - Cheetah
N - Gepard

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kočkovité

Zeměpisné rozšíření: Afrika, Asie
vyhledávání: Afrika
Biotop: travnaté a křovinaté stepi
vyhledávání: travnaté území
Potrava: gazely a jiní menší a střední kopytníci
vyhledávání: živá kořist
Rozměry: délka těla 120-150 cm, délka ocasu 60-80 cm, výška v kohoutku 60-80 cm, hmotnost 28-65 kg
Rozmnožování: Samice rodí po 90-95 dnech březosti 1-5 mláďat, která kojí 6 měsíců. Mláďata mají na hlavě a krku bělavou hřívu.
Věk: asi 15 let
Zajímavosti: Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem se za svou kořistí neplíží, ale loví ji během - na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 110 km/hod. K běhu je dobře přizpůsobený - jednak tvarem těla a neobyčejně pružnou páteří, jednak v dospělosti nemá zatažitelné drápy. Samci gepardů žijí samotářsky, o mláďata se stará jen samice.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
logo

stáhnout mp3