Žirafa

17. května 2008 v 7:08 |  referáty

Žirafa

Žirafy žijí převážně v Etiopii v Africe. Dorůstají délky kolem šesti metrů. Jsou takpřispůsobeny k životu, aby se mohly živit okusováním listů z vysokých stromů. Takmají alespoň dostatek jídla pro sebe. Samice žirafy je březí 475 dní a rodí jednomládě. A rodí ve stoje. Když se malá žirafka narodí, je 160 - 180 cm vysoká, tedy jako dospělý člověk.Po dvaceti minutách je schopna běhat. Její jazyk je modrý a svalnatý, aby ho mohlaomotávat kolem větví a tak strhnout dobré listy. Jazyk je dlouhý 35-45 cm. Po bokumatky zůstává asi 1,5 roku a dožívá se až 36-ti let. Pokud má žirafa žízeň a chce senapít, musí rozkročit přední nohy, stále si ale chrání své okolí před nepřáteli, protože vtuto chvíli je nejzranitelnější. V krku má 7 obratlů, stejně jako člověk. Žirafa má několikrůžku, z nichž dva jsou veliké a další jsou malé jako bouličky. Samci mají těchtovýrustků více, než samice. Vzory na kůži bývají rozličné, jejich tvar závisí na tom, jestližirafy žijí ve střední nebo jižní Africe. Existuje jen jeden druh, žirafa mramorovaná(Giraffa camelopardalis) má však mnoho poddruhů. Žirafy si ukládají tuk do zásobyjako velbloudi, ale ne na hřbetě, nýbrž na krku. Jsou to nejvyšší savci. Dospělá žirafamá velmi mohutné srdce, které musí vytlačit krev dlouhým krkem až do hlavy. Jejichsrdce je velké asi jako zvon. Síťový vzor na jejich kůži způsobuje, že se tvar jejich tělajakoby rozpadá na mnoho tmavých skvrn, které splývají se stíny listí na stromech.Žirafy mají poměrně krátký spánek. Stačí jim pouhých 20 minut hlubokého spánku.V přírodě žijí v menších stádech vedených nejsilnějším samcem, který může vážit až800 kg. Jejich nepřítelem je stále člověk - lovec a lev, který je žere. Žirafa se bráníkopáním, kterým může i zabít.
Pro žirafy se staví speciální pavilony, které jim vyhovují svou výškou. Té musí být přizpůsobené i ostatní zařízení ubikací. Potravu dostávají do krmítek umístěnýchvysoko na stěnách. Podlaha musí být neklouzavá a v ubikacích nesmí trčet žádné předměty, o které by se mohly poranit. Žirafy jsou totiž velmi lekavé a neznámý zvuk nebo náhlý pohyb je mohou vylekat natolik, že se snaží bezhlavě uprchnout. Pavilonyse vytápí na 18-20° C. V zimě se mohou aklimatizovaná zvířata vypoutět ven, ale nesmí zde být náledí nebo kluzko. Žirafy se chovají ve skupinách s jedním dospělým samcem, samicemi a mláďaty.
Žirafy žijí převážně v Etiopii v Africe. Dorůstají délky kolem šesti metrů. Jsou takpřispůsobeny k životu, aby se mohly živit okusováním listů z vysokých stromů. Takmají alespoň dostatek jídla pro sebe. Samice žirafy je březí 475 dní a rodí jednomládě. A rodí ve stoje. Když se malá žirafka narodí, je 160 - 180 cm vysoká, tedy jako dospělý člověk.Po dvaceti minutách je schopna běhat. Její jazyk je modrý a svalnatý, aby ho mohlaomotávat kolem větví a tak strhnout dobré listy. Jazyk je dlouhý 35-45 cm. Po bokumatky zůstává asi 1,5 roku a dožívá se až 36-ti let. Pokud má žirafa žízeň a chce senapít, musí rozkročit přední nohy, stále si ale chrání své okolí před nepřáteli, protože vtuto chvíli je nejzranitelnější. V krku má 7 obratlů, stejně jako člověk. Žirafa má několikrůžku, z nichž dva jsou veliké a další jsou malé jako bouličky. Samci mají těchtovýrustků více, než samice. Vzory na kůži bývají rozličné, jejich tvar závisí na tom, jestližirafy žijí ve střední nebo jižní Africe. Existuje jen jeden druh, žirafa mramorovaná(Giraffa camelopardalis) má však mnoho poddruhů. Žirafy si ukládají tuk do zásobyjako velbloudi, ale ne na hřbetě, nýbrž na krku. Jsou to nejvyšší savci. Dospělá žirafamá velmi mohutné srdce, které musí vytlačit krev dlouhým krkem až do hlavy. Jejichsrdce je velké asi jako zvon. Síťový vzor na jejich kůži způsobuje, že se tvar jejich tělajakoby rozpadá na mnoho tmavých skvrn, které splývají se stíny listí na stromech.Žirafy mají poměrně krátký spánek. Stačí jim pouhých 20 minut hlubokého spánku.V přírodě žijí v menších stádech vedených nejsilnějším samcem, který může vážit až800 kg. Jejich nepřítelem je stále člověk - lovec a lev, který je žere. Žirafa se bráníkopáním, kterým může i zabít.
Pro žirafy se staví speciální pavilony, které jim vyhovují svou výškou. Té musí být přizpůsobené i ostatní zařízení ubikací. Potravu dostávají do krmítek umístěnýchvysoko na stěnách. Podlaha musí být neklouzavá a v ubikacích nesmí trčet žádné předměty, o které by se mohly poranit. Žirafy jsou totiž velmi lekavé a neznámý zvuk nebo náhlý pohyb je mohou vylekat natolik, že se snaží bezhlavě uprchnout. Pavilonyse vytápí na 18-20° C. V zimě se mohou aklimatizovaná zvířata vypoutět ven, ale nesmí zde být náledí nebo kluzko. Žirafy se chovají ve skupinách s jedním dospělým samcem, samicemi a mláďaty.
Žirafy žijí převážně v Etiopii v Africe. Dorůstají délky kolem šesti metrů. Jsou takpřispůsobeny k životu, aby se mohly živit okusováním listů z vysokých stromů. Takmají alespoň dostatek jídla pro sebe. Samice žirafy je březí 475 dní a rodí jednomládě. A rodí ve stoje. Když se malá žirafka narodí, je 160 - 180 cm vysoká, tedy jako dospělý člověk.Po dvaceti minutách je schopna běhat. Její jazyk je modrý a svalnatý, aby ho mohlaomotávat kolem větví a tak strhnout dobré listy. Jazyk je dlouhý 35-45 cm. Po bokumatky zůstává asi 1,5 roku a dožívá se až 36-ti let. Pokud má žirafa žízeň a chce senapít, musí rozkročit přední nohy, stále si ale chrání své okolí před nepřáteli, protože vtuto chvíli je nejzranitelnější. V krku má 7 obratlů, stejně jako člověk. Žirafa má několikrůžku, z nichž dva jsou veliké a další jsou malé jako bouličky. Samci mají těchtovýrustků více, než samice. Vzory na kůži bývají rozličné, jejich tvar závisí na tom, jestližirafy žijí ve střední nebo jižní Africe. Existuje jen jeden druh, žirafa mramorovaná(Giraffa camelopardalis) má však mnoho poddruhů. Žirafy si ukládají tuk do zásobyjako velbloudi, ale ne na hřbetě, nýbrž na krku. Jsou to nejvyšší savci. Dospělá žirafamá velmi mohutné srdce, které musí vytlačit krev dlouhým krkem až do hlavy. Jejichsrdce je velké asi jako zvon. Síťový vzor na jejich kůži způsobuje, že se tvar jejich tělajakoby rozpadá na mnoho tmavých skvrn, které splývají se stíny listí na stromech.Žirafy mají poměrně krátký spánek. Stačí jim pouhých 20 minut hlubokého spánku.V přírodě žijí v menších stádech vedených nejsilnějším samcem, který může vážit až800 kg. Jejich nepřítelem je stále člověk - lovec a lev, který je žere. Žirafa se bráníkopáním, kterým může i zabít.
Pro žirafy se staví speciální pavilony, které jim vyhovují svou výškou. Té musí být přizpůsobené i ostatní zařízení ubikací. Potravu dostávají do krmítek umístěnýchvysoko na stěnách. Podlaha musí být neklouzavá a v ubikacích nesmí trčet žádné předměty, o které by se mohly poranit. Žirafy jsou totiž velmi lekavé a neznámý zvuk nebo náhlý pohyb je mohou vylekat natolik, že se snaží bezhlavě uprchnout. Pavilonyse vytápí na 18-20° C. V zimě se mohou aklimatizovaná zvířata vypoutět ven, ale nesmí zde být náledí nebo kluzko. Žirafy se chovají ve skupinách s jedním dospělým samcem, samicemi a mláďaty.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
logo

stáhnout mp3